Pehtranova potica
testo
- zmešaj 25 g svežega kvasa, eno žličko sladkorja, eno žličko moke in 170 g toplega mleka
- pusti stati, da kvas vzhaja
- presej 500 g moke
- dodaj 100 g sladkorja in 100 g zmehčanega masla
- dodaj žličko soli, dva rumenjaka, žličko nastrgane limonove lupinice in žličko vaniljevega ekstrakta
- dodaj vzhajani kvas in z mešalnikom gneti 15 minut
- med gnetenjem dodaj 40 g mleka
- pokrij in pusti vzhajati (približno eno uro), da se prostornina testa poveča za polovico
nadev
- na drobno sesekljaj 80 g pehtranovih lističev
- penasto umešaj 100 g sladkorja in dva rumenjaka
- primešaj 100 g zmehčanega masla
- vmešaj 200 g kisle smetane – prvi dve žlici močno, preostanek pa narahlo
- dodaj nasekljani pehtran
- dodaj žličko nastrgane limonove lupinice in žličko vaniljevega ekstrakta
- iz dveh beljakov stepi trd sneg in ga previdno vmešaj v maso
potice
- testo na pomokanem prtu razvaljaj v pravokotnik, velik 80 x 65 cm; odvečno testo odreži
- nadev enakomerno namaži po vsem testu
- testo zvij po dolgi stranici (dobiš zvitek, dolg 80 cm)
- zvitek obrni tako, da je stik testa na dnu
- zvitek raztegni (do malce več kot 100 cm) in hkrati poravnaj njegovo debelino
- odreži konce zvitka (dolžina mora biti vsaj 99 cm)
- zvitek razreži na tri enake dele po 33 cm
- tri modelčke za potico (premer 16,5 cm) dobro namaži z maslom
- zvitke položi v modelčke
- testo večkrat (na vsake 3 cm) prebodi z zobotrebcem
- pokrij s krpo in pusti vzhajati 35 minut
- peci približno 40 minut pri 175 °C
- pečene potice pusti stati v modelčkih, da se ohladijo
Če se boste lotili recepta, nam pošljite fotografijo svojega izdelka na elektronski naslov info@cubo.si najboljše bomo objavili na našem Instagramu!