en
T: 01 521 15 15  
M: 040 559 598

>T: 01 521 15 15

Restavracija_CUBO
Šmartinska cesta 55
SI-1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS
PON-SOB: 12.00 - 22.00
nedelja in prazniki zaprto

ZAPRTO:
december  24., 25., 26. in 31.
januar 1. in 2.

Pehtranova potica

 

testo

  • zmešaj 25 g svežega kvasa, eno žličko sladkorja, eno žličko moke in 170 g toplega mleka
  • pusti stati, da kvas vzhaja
  • presej 500 g moke
  • dodaj 100 g sladkorja in 100 g zmehčanega masla
  • dodaj žličko soli, dva rumenjaka, žličko nastrgane limonove lupinice in žličko vaniljevega ekstrakta
  • dodaj vzhajani kvas in z mešalnikom gneti 15 minut
  • med gnetenjem dodaj 40 g mleka
  • pokrij in pusti vzhajati (približno eno uro), da se prostornina testa poveča za polovico

 

nadev

  • na drobno sesekljaj 80 g pehtranovih lističev
  • penasto umešaj 100 g sladkorja in dva rumenjaka
  • primešaj 100 g zmehčanega masla
  • vmešaj 200 g kisle smetane – prvi dve žlici močno, preostanek pa narahlo
  • dodaj nasekljani pehtran
  • dodaj žličko nastrgane limonove lupinice in žličko vaniljevega ekstrakta
  • iz dveh beljakov stepi trd sneg in ga previdno vmešaj v maso

 

potice

  • testo na pomokanem prtu razvaljaj v pravokotnik, velik 80 x 65 cm; odvečno testo odreži
  • nadev enakomerno namaži po vsem testu
  • testo zvij po dolgi stranici (dobiš zvitek, dolg 80 cm)
  • zvitek obrni tako, da je stik testa na dnu
  • zvitek raztegni (do malce več kot 100 cm) in hkrati poravnaj njegovo debelino
  • odreži konce zvitka (dolžina mora biti vsaj 99 cm)
  • zvitek razreži na tri enake dele po 33 cm
  • tri modelčke za potico (premer 16,5 cm) dobro namaži z maslom
  • zvitke položi v modelčke
  • testo večkrat (na vsake 3 cm) prebodi z zobotrebcem
  • pokrij s krpo in pusti vzhajati 35 minut
  • peci približno 40 minut pri 175 °C
  • pečene potice pusti stati v modelčkih, da se ohladijo

 

Če se boste lotili recepta, nam pošljite fotografijo svojega izdelka na elektronski naslov info@cubo.si najboljše bomo objavili na našem Instagramu!