en
T: 01 521 15 15  
M: 040 559 598

>T: 01 521 15 15

Restavracija_CUBO
Šmartinska cesta 55
SI-1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS
PON-SOB: 12.00 - 22.00
nedelja in prazniki zaprto

ZAPRTO:
december  24., 25., 26. in 31.
januar 1. in 2.

Kruh in čabata

 

  • v skledi zmešaj 500 g bele moke, 375 g hladne vode, eno žličko (3 g) svežega kvasa (ali četrt žličke suhega kvasa) in dve žlički soli, da dobiš homogeno testo (1–2 minuti)
  • premaži z olivnim oljem
  • pokrij s krpo ali prozorno folijo
  • pusti vzhajati na sobni temperaturi 12–18 ur
  • stresi na pomokan pult
  • prepogni desno tretjino testa na testo na levi; ponovi z leve, od zgoraj in spodaj
  • pomokaj
  • pokrij s krpo in pusti počivati 15 minut
  • oblikuj hlebček
  • pomokaj, pokrij in pusti vzhajati 1–2 uri
  • pečico in posodo za peko (litoželezno, keramično, stekleno – le da ima pokrov) segrej na 230 °C
  • v pokriti posodi peci 30 minut
  • odkrij in peci še 30 minut
  • stresi iz posode in ohladi na rešetki


spremembe recepta za kruh, kadar delaš čabato

  • uporabi 440 g vode
  • po prepogibanju razdeli testo na dve polovici
  • narahlo raztegni vsako polovico testa v podolgovato štručko, podobno copatu (dobiš dve čabati)
  • preskoči oblikovanje hlebčka
  • pusti vzhajati le eno uro
  • peci na kamnu za peko; pokrij s posodo, ki je malce večja od čabate (lahko pa tudi v globokem pekaču, ki ga obložiš s papirjem za peko in zatesniš z aluminijasto folijo).
  • peci 20 minut (pokrito) in nato še 15–20 minut (odkrito)

 

Majhna količina kvasa v receptu ni napaka. Ključno pri tem kruhu je, da zelo dolgo vzhaja. Kvasovke se v tem času lahko razmnožijo in testo bo lepo vzhajalo. Testo bo zelo redko, zato ne pričakuj, da se bo iz njega dalo na pultu oblikovati hlebček. Testo se bo razlezlo v palačinko, ki jo nežno, a odločno (in pazljivo seveda) daj v vročo posodo za peko. Hlebček se bo oblikoval med peko.

Peka v zaprti posodi zagotovi pogoje, kakršni so sicer v profesionalnih pekovskih pečeh z vpihavanjem pare.

Testo lahko narediš tudi iz mešanice bele in drugih mok (npr. 200 g ržene moke in 300 g bele moke).

 

Če se boste lotili recepta, nam pošljite fotografijo svojega izdelka na elektronski naslov info@cubo.si najboljše bomo objavili na našem Instagramu!