Kruh in čabata
- v skledi zmešaj 500 g bele moke, 375 g hladne vode, eno žličko (3 g) svežega kvasa (ali četrt žličke suhega kvasa) in dve žlički soli, da dobiš homogeno testo (1–2 minuti)
- premaži z olivnim oljem
- pokrij s krpo ali prozorno folijo
- pusti vzhajati na sobni temperaturi 12–18 ur
- stresi na pomokan pult
- prepogni desno tretjino testa na testo na levi; ponovi z leve, od zgoraj in spodaj
- pomokaj
- pokrij s krpo in pusti počivati 15 minut
- oblikuj hlebček
- pomokaj, pokrij in pusti vzhajati 1–2 uri
- pečico in posodo za peko (litoželezno, keramično, stekleno – le da ima pokrov) segrej na 230 °C
- v pokriti posodi peci 30 minut
- odkrij in peci še 30 minut
- stresi iz posode in ohladi na rešetki
spremembe recepta za kruh, kadar delaš čabato
- uporabi 440 g vode
- po prepogibanju razdeli testo na dve polovici
- narahlo raztegni vsako polovico testa v podolgovato štručko, podobno copatu (dobiš dve čabati)
- preskoči oblikovanje hlebčka
- pusti vzhajati le eno uro
- peci na kamnu za peko; pokrij s posodo, ki je malce večja od čabate (lahko pa tudi v globokem pekaču, ki ga obložiš s papirjem za peko in zatesniš z aluminijasto folijo).
- peci 20 minut (pokrito) in nato še 15–20 minut (odkrito)
Majhna količina kvasa v receptu ni napaka. Ključno pri tem kruhu je, da zelo dolgo vzhaja. Kvasovke se v tem času lahko razmnožijo in testo bo lepo vzhajalo. Testo bo zelo redko, zato ne pričakuj, da se bo iz njega dalo na pultu oblikovati hlebček. Testo se bo razlezlo v palačinko, ki jo nežno, a odločno (in pazljivo seveda) daj v vročo posodo za peko. Hlebček se bo oblikoval med peko.
Peka v zaprti posodi zagotovi pogoje, kakršni so sicer v profesionalnih pekovskih pečeh z vpihavanjem pare.
Testo lahko narediš tudi iz mešanice bele in drugih mok (npr. 200 g ržene moke in 300 g bele moke).
Če se boste lotili recepta, nam pošljite fotografijo svojega izdelka na elektronski naslov info@cubo.si najboljše bomo objavili na našem Instagramu!