Jabolčna pita
testo
- presej 210 g gladke moke
- dodaj dve žlici vode, ščepec soli, 70 g sladkorja in sok pol limone
- malce premešaj in dodaj en rumenjak
- dodaj 150 na grobo nastrganega mrzlega masla
- premešaj le toliko, da se sestavine sprimejo
- testo splošči, daj v plastično vrečko in postavi v hladilnik za eno uro
- pečico segrej na 180 °C
- dno modela za peko (premer 24 cm) obloži s papirjem za peko
- testo razdeli na tretjine
- dve tretjini razvaljaj med dvema kosoma papirja za peko v kroga s premerom 24 cm
- eno tretjino testa razvaljaj v trak, dolg približno 80 cm
- eno ploščo testa postavi na dno modela
- s trakom iz testa obloži obod modela
- postavi obložen model in preostalo okroglo ploščo iz testa v hladilnik in pripravi nadev
nadev
- v ponvi na 80 g masla prepraži 100 g drobtin, eno žlico sladkorja in eno žličko vaniljevega sladkorja
- pet jabolk (granny smith) olupi in nareži na rezine, debele 3 mm
- rezine jabolk zmešaj s 100 g sladkorja
- dodaj prepražene drobtine in premešaj
- napolni model z nadevom
- če je testo na obodu višje od nadeva, ga zapogni navznoter do nadeva
- čez nadev položi drugo ploščo iz testa
- razžvrkljaj en rumenjak in eno žlico mleka
- s čopičem premaži površino pite z razžvrkljanim rumenjakom
- peci 45 minut
Če se boste lotili recepta, nam pošljite fotografijo svojega izdelka na elektronski naslov info@cubo.si najboljše bomo objavili na našem Instagramu!