Bogata orehova potica
testo
- zmešaj 80 g svežega kvasa, žličko sladkorja, žličko moke in tri žlice mleka
- ko kvas vzhaja, ga zmešaj z 800 g moke
- dodaj 250 g mleka, 150 g sladkorja, pet rumenjakov, 150 g zmehčanega masla in žličko soli
- z mešalnikom mesi 10 minut, da dobiš gladko testo
- pokrij in pusti vzhajati eno uro
nadev
- nastrgaj lupino ene limone
- zmešaj z 200 g rozin, sokom ene limone in tremi žličkami vaniljevega sladkorja
- zmelji 600 g orehov in 200 g lešnikov
- v 500 g vrele smetane stali 250 g masla
- z vrelo smetano prelij mlete orehe in lešnike
- dodaj 150 g mleka
- ko se mešanica ohladi, vmešaj sneg iz petih beljakov, 150 g sladkorja in namočene rozine
potica
- pečico segrej na 170 °C
- testo razdeli na dva enaka dela
- razvaljaj vsak del v tanek, 40 cm dolg pravokotnik (širina naj bo okrog 65 cm)
- razmaži polovico nadeva po razvaljanem testu; na enem koncu pusti približno 5 cm testa nenamazanega
- zvij testo v 40 cm dolg zvitek; zvijanje zaključi na koncu, kjer testo ni namazano
- zatlači konce zvitka navznoter
- ponovi z drugo polovico testa in nadeva
- z maslom namaži pekač (22 x 40 cm)
- položi zviti potici v pekač
- pokrij in pusti vzhajati pol ure
- peci pol ure
- znižaj temperaturo pečice na 150 °C
- peci še 50 minut
- zvrni pečeno potico na pult, pokrij s pekačem in pusti, da se ohladi
Če se boste lotili recepta, nam pošljite fotografijo svojega izdelka na elektronski naslov info@cubo.si najboljše bomo objavili na našem Instagramu!